Supereffektiv takomläggning i Åkers styckebruk

Hagmans Tak Mälardalen tog i tuffast möjliga konkurrens hem omläggningen av Åkers Sweden i Åkers styckebruk. Den största takytan är ett klurigt tak bestående av ett svagt fallande sadeltak med branta brytningar på nästan 80 grader (!) – allt i lättbetong! Montörerna Bengt Hellgren och Daniel Wilsson har många utmaningar att lösa: De branta fallen på takets brytningar som läggs från skylift, två stycken 175 meter långa gesimsrännor och 3300 m2 takyta. För att effektivisera installationen av UnoTech använder sig Bengt och Daniel av färdigskurna våder.

– Vi har gjort mallar av virke och får då ut exakt tre våder per rulle, säger Bengt.

För att kunna nyttja skyliften optimalt tar man med alla plåtdetaljer på krön när tätskiktet installeras. Bengt och Daniel har även tagit till en lite mer ovanlig lösning för att effektivisera projektet: man har ställt upp byggfutten på taket!

– Du kan ju tänka dig hur mycket tid vi sparar in när vi slipper klättra ner från taket varje mat-rast förklarar Daniel.

Leif Larsson från Åkers Sweden konstaterar att de är mycket nöjda med utfört arbete.

– Vi har arbetat med Hagmans Tak sedan 90-talet och det har alltid fungerat bra och enligt tidsplan. Håkan och medarbetarna är väldigt bra att ha att göra med!