Hagmans Tak är totalentreprenör vid renovering av omfattande takterrass

Sedan ett par månader tillbaka befinner sig Hagmans Tak Stockholm på Katrinebergsvägen 10 på Liljeholmen. Projektet utgår från en 620 kvadratmeter stor takterrass där tätskiktet läggs om för att förebygga framtida vattenskador. Det är ett betydelsefullt arbete som även förlänger livslängden på terrassen. Hagmans Tak fungerar som totalentreprenör för projektet på uppdrag av Atrium Ljungberg.

Tätskikt för längre hållbarhet

När Hagmans Tak inledde arbetet under våren startade de med att riva hela terrassen – vilket gjordes i samarbete med underleverantörer i form av en ställningsbyggare och markfirma. Terrassen var i originalursprung då den inte rustats upp sedan huset byggdes på 70-talet.

– För tillfället har vi tre tätskiktsmontörer som arbetar ute på plats tillsammans med övriga yrkesgrupper. Vi beräknar att slutföra projektet i oktober och är på god väg då tätskiktet är så gott som färdigmonterat! Precis som vid alla våra byggen har vi använt oss av Mataki, som erbjuder material anpassat för det svenska klimatet med vatten och vind, berättar Lars Wallin, vd och projektledare på Hagmans Tak Stockholm.

Extra åtgärder garanterar täthet

Företaget som huserar i lokalerna arbetar med IT och precis under takterrassen befinner sig deras datahall. Det är därför av stor vikt att det inte läcker in vatten eller fukt, något som krävt extra åtgärder vid konstruktionen av den nya terrassen. Detta i form av både väderskydd under pågående arbete samt säkerställande av täthet.

– I slutskedet av arbetet med tätskiktet provtrycker vi terrassen för att säkerställa att den håller tätt. Under testet belastar vi taket med ett vattendjup på sex centimeter som får ligga kvar i tre dygn – det är en av processerna vi använder för att garantera tätheten. Med den här typen av tätskikt förlänger vi livslängden med omkring 50 år!, berättar Lars.

Sedumtak på terrass

Nästa steg innebär upprustning i form av miljövänligt sedumtak som suger upp mycket vatten och förhindrar att regn tränger in vid skyfall. Gröna tak ger därmed en lägre energiförbrukning, vilket innebär mindre CO2-utsläpp. Förutom att sedum är otroligt funktionellt och ett miljövänligare alternativ, ger det ett vackert utseende och skiftar i färg beroende på årstid och väder.

– Ett grönt tak likt sedum absorberar mellan 50-80 % av allt vatten och klarar cirka 30 mm regn utan att dagvattenstammar påfrestas. Det fungerar även isolerande från kyla och värme, skyddar mot fuktskador och kan reducera buller och luftföroreningar. Sedum utgör helt enkelt ett bra skydd och utöver det ser vi till att terrassen blir en trivsam utemiljö!, avslutar Lars.